15.3. Svjetski Dan prava potrošača

Svjetski Dan prava potrošača je prilika za promicanje temeljnih prava svih potrošača, sa zahtjevom da se ta prava poštuju i štite, te je ujedno i prilika kako bi se iskazali prosvjedi protiv tržišnih zloupotreba i društvenih nepravda koje krše i ne poštuju prava potrošača.

Stoga je 15. ožujka kao Svjetski Dan prava potrošača, godišnja prigoda za proslavu, zagovaranje i ujedno globalnu solidarnosti unutar međunarodnog potrošačkog pokreta. Ujedinjeni narodi prepoznali su Svjetski Dan prava potrošača kao službeni Međunarodni dan UN-a.

Dana 15. ožujka 1962. bivši američki predsjednik Johna F. Kennedyj je prvi puta javno govorio o pravima potrošača. Taj dan svake godine obilježava kao prigoda za podizanje globalne svijesti o pravima potrošača, a prvi Svejtski dan prava potrošača obilježen je 15. ožujka 1983. godine i od tada je postao važan događaj za mobiliziranje djelovanja potrošača i kreiranje politike zaštite potrošača po mjeri potrošača.

Consumers International objavio je da će tema Svjetskog dana prava potrošača 2018. biti „Učinimo digitalna tržišta pravednijima”. Nadovezujući se na uspjeh kampanje #BetterDigitalWorld iz 2017., ova će kampanja služiti promicanju pristupačnijih, sigurnijih i pravednijih digitalnih tržišta diljem svijeta.